Евродепутатите гласуват спорните промени в автомобилните превози

08:00, 04 юли 18 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент в Страсбург гласува днес промени в спорния пакет "Мобилност", след като темата беше обсъдена вчера в пленарната зала.

Предложенията са за нови правила за справянето с незаконните практики в автомобилния превоз, като т.нар. фирми „пощенски кутии“, командироването на шофьори, избягване на правилата за дейност на националните пазари, и подобряването на условията за почивка на шофьорите.

Очаква се евродепутатите да се обявят за повече проверки за борба с измамите в сектора на автомобилните превози.

Вчера, по време на дебатите по представянето на резултатите от българското председателство, София бе похвалена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за посредническата си роля в постигането на напредък в преговорите по намирането на консенсус по т.нар. пакет „Макрон“.

След като бъдат гласувани текстовете в търсене на консенсусно решение в преговорите за финалния вариант в пакета „Мобилност“, предстоят разговори в Европейския съвет.

Спорните промени доведоха до масови протести у нас, но според вносителите те целят да подобрят условията на работа на водачите и да осигурят равни условия за операторите в целия Съюз.

Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира вчера, че очаква евродепутатите да приемат условия в ущърб на българските превозвачи. Той допълни, че хаосът в сектора „Автомобилен транспорт“ се дължи на лобистки структури от Западна Европа и в частност от Германия и Франция. България би могла да търси компромисно решение с по-голяма активност и категоричност на министрите на външните работи и на транспорта в Съвета на ЕС, посъветва Джамбазки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама