Къщата на Антон Новак в Морската градина във Варна става музей

18:00, 04 юли 18 25 700 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Варна има намерение да превърне в музей къщата на Антон Новак в Морската градина. Сградата - паметник на културата, от години е изоставена и тъне в разруха. Реставрацията ще бъде направена след като приключи процедурата по прехвърлянето на имота от държавата на местната управа, съобщи БНТ.

Къщата, в която някога е живял Новак, днес е необитаема. Фасадата е разрушена, а помещенията са пълни с боклуци. От години там живеят клошари. В сградата, построена в края на XIX век, Новак живее близо 40 години. Напуска я след уволняването си като главен градинар през 30-те години на миналия век.

Дълги години къщата е използвана от културната редакция на Радио Варна, след това е изоставена и занемарена. Близката алея е пуста, защото хората се страхуват да минават покрай нея.

Според плановете на общината след превръщането си в музей, домът ще запознава посетителите с историята на Антон Новак – човекът, създал не само Морската градина, но и участвал в озеленяването на цяла Варна, на двореца Евксиноград и на курорта “Светите Константин и Елена”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама