Театрална постановка срещу насилието ще се играе в Сопозол

13:00, 04 юли 18 / Култура 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Театрална постановка с участието на младежи от Златоград, Перник, Сливен и София, ще представи в Созопол една изключително наболяла тема, каквато е насилието в училище, на улицата и в обществото като цяло.

Необичайният спектакъл ще бъде представен пред созополска публика днес, 5 юли, от 16.30 ч. в киновидеоклуба в НЧ „Отец Паисий“. Организаторите от Сдружение „Арт хаос НЕДА“ кани всички заинтересовани от темата на кръгла маса и на театър.

Нарастването на агресията сред младите хора налага бърза реакция за изграждане на социално отговорно поведение. Практиката показва, че всички дидактични подходи, основани на морализаторство от типа “Аз знам по-добре и ще ти кажа как да постъпиш” (на които все още е основана образователната ни система), са обречени на неуспех. Ефективно се оказва единствено обучение, в което  младежите бъдат стимулирани сами да търсят и намират решения, които са важни за тях самите, близки са до техните интереси и работещи за промяната на обществото. Така те сами сътворяват знание и умения – трайни и значими.

В рамките на проект «Превенция на насилието чрез театър» на Арт хаос НЕДА, който се реализира благодарение на финансиране от Министерството на  младежта и спорта, между 30 юни и 4 юли в Созопол беше проведено обучение на младежи-обучители на свои връстници за превенция на насилието чрез Форум театър (ФТ).

ФТ е арт модел, основан на преживяванията на участниците, стимулирани от включването им в различни социално и образователно ориентирани драма активности. Такова обучение стимулира активността и креативността на младите хора и активизира желанието им да се заявят и изявят в средата, в която живеят.

В тренинга са включени младежи-доброволци с изявена социалноактивна позиция от младежки клубове от Златоград, Перник, Сливен и София на възраст между 14 и 29 години, заедно със своите клубни ръководители. Проведени бяха упражнения за изграждане на умения за работа в екип; базисни театрални умения; изграждане на ФТ спектакъл по действителен случай и водене на театрална дискусия (жокериране).

В рамките на този тренинг беше поставено началото на различни форум театрални спектакли, които младежите ще имат задачата да завършат по места, с помощта на своите ръководители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама