Илинден е!

07:30, 20 юли 18 25 587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 20 юли почитаме паметта на свети Илия, който се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Мойсей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже. 

Народните вярвания са, че Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Освен това се смята, че светецът е покровител на огъня и гръмотевиците и техен закрилник. Затова го наричат Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. По тази причина празникът се тачи и от огнеборците. 

Българските пожарникари и тази година ще отбележат празника на своя небесен закрилник и покровител. Церемонията, в рамките на която ще бъде отслужен водосвет и ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители на ГДПБЗН, ще започне в 11 часа пред параклиса в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ул. Пиротска 171А/.

Освен тях и носещите името на светеца, на Илинден празнуват още занаятчийските еснафи на кожарите, кожухарите, самарджийте и керемидчиите. 

Свети Илия е пророк и скитник-аскет, живял по времето на израелския цар Ахав и царица Йезавел, които се кланяли на езическия бог Ваал. Той предрича на царя-езичник страхотна суша, с която Господ ще го накаже за греховете му. Сбъдва се пророчеството на светеца и суша мъчи народа три години и половина. Едва тогава Господ се смилява и изпраща своя пророк да извести края на бедствието.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама