Сонда полита към Слънцето, ще изследва короната му

09:30, 09 авг 18 25 586 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Снабдена с високотехнологичен щит за защита срещу интензивната топлина, сондата "Паркър" трябва да бъде изстреляна в събота, за да "докосне Слънцето" и да се опита да отговори на въпроса защо короната на светилото е по-гореща от повърхността му, съобщав БТА.

Сондата ще бъде изстреляна от "Кейп Канаверал" във Флорида. Тя е първият построен от човека обект, който ще се сблъска с адските условия в тази част на слънчевата атмосфера, като ще я прекоси 24 пъти на разстояние около 6,2 млн. км от слънчевата повърхност през 7-годишната си мисия.

За да оцелее, сондата ще бъде снабдена с щит от композитно карбоново покритие с дебелина около 10 см, който трябва да я "опази" от температури от порядъка на 1400 градуса Целзий - достатъчни, за да стопят силиций. Благодарение на щита, научните инструменти ще останат в среда с температура 29 градуса по Целзий. 

"Инструментите трябва да позволят да се изследват високоенергийни частици, магнитни колебания и да се направят снимки, за да се опознае по-добре слънчевата корона", поясни специалистът Алекс Йънг от НАСА.

"Наблюденията от разстояние имат лимити, които бяха достигнати. Трябва да стигнем там, където всички загадъчни неща се случват", коментира научната ръководителка на мисията Ники Фокс от лабораторията за приложна физика в университета "Джонс Хопкинс".

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама